Türk mutfağı ve dolayısı ile balkan mutfağının vazgeçilmez
tatlarından olan közlenmiş sebzeler
çeşitli yemeklerin yapımında salataların yapımında gibi bir çok işlevselliği
vardır hatta doktorların şeker hastalarına önerdiği her sabah biber kızartıp
yoğurtla birlikte tüketilmesi gibi bir çok tavsiyelerde de bulunmaktadır. Hatırlarsınız
eskiden biyerde ateş yakıldımı muhakkak patates olsun patlıcan olsun közlenirdi
aslında çokta eskiye gitmeye gerek yok şu zamanda bile biryerlere pikniğe
gidildiğinde önce etler kızartılır daha sonra domatesler ve biberler közlenir
hala ocakta köz varsa patlıcanlar köze yatırılarak közleme işlemi yapılır
kızartılan biber ve domatesler kızarttığımız etlerin yanında ayrı bir tat
olarak birlikte tüketilir yine közlemiş olduğumuz patlıcanlar güzelce bir
patlıcan salatasına dönüştürülerek afiyetle yenir. Okurken bile ağzınızın
sulandığını tahmin edebiliyorum tabiî ki bu normal çünkü yazımın en başında da
bahsettiğim gibi sebze közleme işi Türk ve balkan mutfağının
vazgeçilmezleridir. Hatta mezeleri ile ünlü Gaziantep şehrimizin 50 den fazla
közlenmiş sebzeler ile meze çeşitinin olduğunu biliyormuydunuz. Bu közleme işi
türkiyede biraz daha zamanla unutulmaya yüz tutmuşsada balkanlarda bu iş tam
tersi ve bu sebepten dolayı her evde ihtiyaç duyulan mini elektirikli közleme
makinesini imal etmişler harika bir mutfak gereci olmuş bu sayede ateş yakacak
açık bir alan aramanıza gerek kalmadan bu közleme makinesi ile istediğiniz her
şeyi közleyebiliyorsunuz üstelik dumansız ve kokusuz hatta bu makine ile
kuruyemişlerinizi kavurabilir yada ısıtıp sıcak sıcak kokusu üstünde
tüketebilirsiniz.